2770759
top of page

İDRARDAN VE SÖZ TAŞIMADAN SAKINMA

Güncelleme tarihi: 20 Eyl 2021

Abdullah İbni Abbas radıyallahü anhüma diyor ki:

Resûlullah (s.a.v.) iki kabrin yanından geçerken buyurdu ki:

“Bu ikisi kendilerine göre büyük olmayan, ancak gerçekte büyük olan birer günahtan dolayı azap oluyorlar. Biri nemmamlık (ara bozmak için söz taşıyıcılığı) yapardı, diğeri de idrardan sakınmaz, güzel temizlenmezdi. (Buhârî - Müslim - Nesâî - İbni Mâce - Tirmizî)

Dünyada ve âhirette her şeyin bir nedeni olduğu gibi, kuşkusuz kabir azabının da nedenleri vardır ve bu nedenlerin başında “nemmamlık” ve “idrardan sakınmama” gelir.

Arkadaşlar, akrabalar, komşular, eşler, gelin kaynana ya da gruplar arasında ara bozma niyeti ile söz taşımaya nemmamlık ve söz taşıyana da nemmam (koğucu) denir.

Ara bozmak için söz taşıyıp arkadaşların, komşuların, akrabaların arasını açanlar, eşleri birbirinden ayırıp yuvaları yıkanlar ve İslâmî grupların arasını açıp müslümanların arasına fitne, fesat tohumları saçanlar,

Yapmış oldukları bu fitne, fesadın korkunç boyutlarının farkında olmasalar ya da önemsemeseler de Allah katında büyük günahlar kapsamında olduğundan, kabir azabı ile başlayan cezaları mahşere kadar sarkabilir ve hatta cehenneme kadar uzanabilir.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Nemmam (ara bozmak için söz taşıyan) cennete giremez. (Buhârî - Müslim - Ebû Dâvûd -Tirmizî)

Söz taşıyıp arabozuculuk yapmaktan zevk alanlar ve bu işi âdeta bir meslek haline getirenler, eğer pişman olup tevbe eder ve nemmamlık yaptıkları kimselerden helâllik alırlarsa, kuşkusuz Yüce Allah günahlarını bağışlar. Aksi halde binlerce yıl kabirlerinde azap olsalar da, günahları mahşere sarkabilir ve bu durumda cehennemde yanıp günahlarından arınmadan cennete giremezler.


İdrardan sakınmaya gelince!

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

İdrardan sakın! Çünkü kabir azabının çoğu ondandır. (Dâre Kutnî)

Kabir azabının bir diğer nedeni de, idrardan sakınmamaktır. Neden mi?

Dînî açıdan pis olan şeylere necâset denir. Necâsetler, necâset-i galîza (ağır pislik) ve necâset-i hafife (hafif pislik) olmak üzere iki kısımdır ve idrar da necâset-i galîzadandır. İdrardan sakınmayanların, edep yerleri, külotları ve iç giysileri sürekli pis (necis) olanların, abdestleri ve namazları da geçersiz olduğundan,

Bu tür pis, abdestsiz ve namazsız kimselerin kabirleri tabii ki cennet bahçesine değil, ancak cehennem çukuruna dönüşür ve kabirlerinde azap edilirler.

Temizlik dinimizin temel ilkelerinden olduğundan Yüce Allah’ın Peygamberimize,

“Ey örtüye bürünen! Kalk ve (insanları) uyar (tebliğ görevine başla) (Müddessir - 1 - 2) emri ile birlikte “Elbiseni tertemiz tut” (Müddessir - 4) buyurması, temizliğin dinimiz açısından ne derece önemli olduğunun göstergesidir.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Temizlik îmanın yarısıdır. (Buhârî - Müslim - Tirmizî)

Kuşkusuz temizlik îmanın yarısıdır. Çünkü cennetin anahtarı îman, îmanın anahtarı namaz, namazın anahtarı abdest ve abdestin anahtarı da idrardan temizlenme yani istibrâ ve istincâdır.


İstibra nedir?

İdrardan güzelce temizlenmeye istibra denir. İdrardan güzelce temizlenmek için, tuvalette acele etmemeli ve idrar damlalarının kesilmesi beklenmelidir. Tuvaletten çıkınca da erkekler hemen abdest almayıp biraz yürümeli ya da ayaklarını sertçe yere vurarak biraz hareket etmeli ve idrardan temizlendiğine emin olduktan sonra abdest almalıdır.

İstibra yapmadan abdest alan kimseden, eğer abdest alırken, abdest aldıktan sonra ya da namaz kılarken idrar yolundan bir damla sızıntı gelirse, derhal abdesti bozulur ve Allah korusun abdestsiz namaz kılmış olur.

Yaşlılık ya da başka nedenlerle tuvaletten çıktıktan sonra cinsel organından az da olsa sızıntı gelen erkeklerin nohut tanesi kadar pamuğu fitil yapıp cinsel organlarına koymaları vâcib yani zorunludur. Sızıntı gelmesinden kuşkusu olanların da aynı şekilde pamuk kullanmaları müstehabdır yani zorunlu değil güzeldir. Hanefî’de erkekler oruçlu iken de cinsel organlarına pamuk koyabilir, kadınlar koyamazlar. Şâfî’de ise oruçlu iken erkekler de, kadınlar da cinsel organlarına pamuk koyamazlar. Çünkü oruçları bozulur.

Kadınların da önlerinden gelen akıntının dışarı sızıp külotlarının kirlenmemesi ve abdestlerinin bozulmaması için oruçlu olmadıkları zaman pamuk kullanmaları gereklidir.


İstincâ nedir?

Necâset-i gâliza (ağır pislik) olan idrar ve dışkıdan temizlenmek demektir. İdrar ve dışkıdan temizlenmek için, edep yerlerini tuvalet kâğıdı ile silmekle yetinmemeli, mutlaka su ile yıkamalı ve sonra kurulamalıdır. Özellikle dışkılama yerini bol su ile yıkamak, dinimiz ve sağlığımız açısından çok önemlidir.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Dışkılama yerinizi (tuvalette) güzelce temizleyin. Çünkü o (temizlik) bâsuru önleyicidir. (Ebû Ya’lâ)

***

Ahmet Tomor Hocafendi


KONU İLE İLGİLİ VİDEO KLİBİMİZ


Comments


  • Heyecan - Siyah Çember
  • Ahmet Tomor Fotoğraf Albümü
  • Ahmet Tomor Hocafendi Instagram
  • ATH MEDYA Facebook
  • Ahmet Tomor Hocafendi Youtube
bottom of page