2770759
top of page

LÂ HÂVLE VELÂ KUVVETE İLLÂ BİLLÂH

Güncelleme tarihi: 20 Eyl 2021

Peygamberimiz (s.a.v.) Sa’d bin Kays’a,

“Sana cennet kapılarından bir kapıyı bildireyim mi?” dedi. Sa’d: “Evet ya Resûlallah” deyince, “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” buyurdu. (Tirmizî)

Cennetin sekiz kapısı vardır ve her kapıdan aynı ibâdetleri çokça yapan mü’minler birlikte girecektir. Örneğin, Ramazan ayının dışında da çok oruç tutanlar Reyyan Kapısı‘ndan gireceği gibi, “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” ı çok söyleyenler de bu kapıdan girecektir.

Ebû Mûsa radıyallahü anhü diyor ki:

Peygamberimiz (s.a.v.) bana,

“Sana cennet hazinelerinden bir hazineyi bildireyim mi?” dedi.

Ben, “Evet ya Resûlallah” dedim. Buyurdu ki:

“Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” (Buhârî - Müslim - Tirmizî - İbni Mâce - Ebû Dâvûd)

Dünyada altın, para ve mücevher gibi değerli şeylerin muhafaza edilmek üzere konduğu (depolandığı) yerlere hazine denildiği gibi, cennette de sevapların depolandığı yerlere hazine denir.

Dünya hazinelerine sahip olanların sevinçleri, ümitleri ve mutluluk hayâlleri gerçekleşmeden bir anda ölümle noktalanabilir ve kendilerini toprağın altında buluverirler ama,

Cennet hazinelerine sahip olanların ise sevinç, ümit ve mutluluk hayâlleri gerçek olur ve onlar o güzelim cennette sürekli mutlu yaşarlar.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

“Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” doksan dokuz derde şifâdır. Bunların en hafifi sıkıntı (gönül darlığı) dır.” (İbni Ebiddünya)

Anlamını bilerek ihlâs ve içtenlikle “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh”ı çok okuyanlar, âhiret âleminde içi sevap dolu cennet hazinelerine kavuşup orada sürekli mutlu olacakları gibi,

Dünyada da hüzün, keder, sıkıntı, gönül darlığı, nazar, büyü, evham, stres ve ruhsal bunalım gibi doksan dokuz dertten kurtulup huzurlu ve sağlıklı bir ortama kavuşurlar.


Peki, anlamı nedir?

Peygamberimiz (s.a.v.) buyurdu:

“Ey İbnü Ümmi Abdin! Sana “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” ın anlamını haber vereyim mi?”

İbnü Ümmi Abdin yani Abdullah ibni Mes’ûd, “Evet, ya Resûlallah” deyince,

“Lâ havle (nin anlamı): Allah’a isyandan kaçınmak ancak Allah’ın koruması ile, velâ kuvvete (nin anlamı): Allah’a itaat etmek de ancak Allah’ın yardımı iledir” buyurdu. (Menâvî)

Günahların kökeni olan öfke, şehvet, onur, benlik, kin, kibir ve ihtiras gibi nefsâni duyguları kontrol altında tutmak, tembelliği, şeytanı aşmak ve işten, güçten kopup,

Allah’ın her emrine boyun eğip ibâdetleri düzenli bir şekilde yapmak ve her çeşit günahlardan titizlikle kaçınmak gerçekten çok güç olduğundan,

Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh çok okuyarak, günah işlemekten Allah’a sığınalım ve ibâdetlerimiz düzenli bir şekilde yapabilmek için de Allah’tan yardım isteyelim.

Peygamberimiz (s.a.v.) Ebû Hureyre (r.a)‘ye buyurdu:

“Sen, “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” deyince, Allah (c. c.):

“Kulum bana teslim oldu ve her şeyi bana havale etti” buyurur”. (Hâkim)

***

Ahmet Tomor Hocaefendi


CENNET HAZİNESİ KONULU SOHBETİMİZ



 
 
 

Comments


  • Heyecan - Siyah Çember
  • Ahmet Tomor Fotoğraf Albümü
  • Ahmet Tomor Hocafendi Instagram
  • ATH MEDYA Facebook
  • Ahmet Tomor Hocafendi Youtube
bottom of page