ÖĞLE NAMAZI
- Ahmet Tomor Hocaefendi
- 23 Kas 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Eyl 2021
Yüce Allah buyuruyor:
Güneşin (tepe noktasından) kaymasından, gecenin kararmasına kadar (öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitlerinde) namaz kıl ve sabah namazını da (vaktinde) kıl. Çünkü sabah namazı (gece ve gündüz melekleri tarafından) şâhitlidir. (İsrâ, 78)
Hac ömrî (ömürde bir defa), oruç ve zekât ise senevî (yıllık) ibâdetlerdir ve bunların kamerî aylara göre belirli ay ve günlerde yapılması farzdır. Belirli hac aylarında ömründe bir defa hacca giden ve Zilhicce ayının 9. günü Arafatta vakfe yapan kimse, üzerine farz olan hac ibâdetini yerine getirmiş olur. Her yıl Ramazan ayında oruç tutan ve yılda bir defa malının zekâtını tam veren kimse de üzerine farz olan oruç ve zekât ibâdetlerini yerine getirmiş olur ve âhirette karşılığını alır.
Namaz ise yevmî (günlük) bir ibâdettir ve namaz vakitleri güneş ile bağlantılıdır. Bu nedenle âyet-i kerîmede “Güneşin (tepe noktasından) kaymasından, gecenin kararmasına kadar (öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitlerinde) namaz kıl ve sabah namazını da (vaktinde) kıl. Çünkü sabah namazı (gece ve gündüz melekleri tarafından) şâhitlidir” buyuruluyor.
Yüce Allah'ın koymuş olduğu evrensel denge ve düzenin gereği, dünya kendi ekseninde saatte 1666 km hızla döner ve bu dönüşü ile gece-gündüz ve namaz vakitleri ortaya çıkar. Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için güneş doğu ufuklarından doğar ve yavaş yavaş yükselmeye başlar. Güneş, günün tam ortasında tepe noktaya gelince bir an durup batı tarafına kayar ve işte o zaman öğle namazının ilk vakti başlar.
İnsan hücreleri dışarıdan aldıkları ısı ve ışık enerjileri ile çalışan birer motorcuk olduklarından, güneşin 24 saat içinde dünyaya farklı şekillerde yansımasından çok etkilenirler ve bu nedenle bazı vakitlerde durgun ve bazı vakitlerde aktif olurlar.
Kutup bölgeleri hâriç, dünyanın her tarafında gece-gündüz 24 saattir ve bu 24 saatin içinde psikolojik, biyolojik ve mânevî açıdan hücrelerin en aktif olduğu vakitler sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazının evvel vakitleridir.
Abdullah İbnü's-Sâib radıyallahu anhü diyor ki:
Resûlüllah sallâllahü aleyhi ve sellem zeval vaktinden (güneşin batıya kaymasından) sonra (yani) öğle namazının farzından önce dört rek'at namaz kılar ve buyururdu ki:
“Bu vakit, gök kapılarının açıldığı bir zamandır. O anda benim amel-i sâlihim'in de huzura çıkmasını severim”. (Tirmizî-İbni Mâce)
Zeval vakti denilen güneşin batıya kaydığı vakit yani öğle namazının vakti, gök kapılarının açıldığı, ilâhî rahmetlerin saçıldığı, duaların kabul edildiği ve amel-i sâlih (güzel, ihlâslı amel) lerin kabul edilip gökyüzüne çıktığı çok değerli bir zaman dilimi olduğundan,
Bizler de gök kapılarının açık olduğu bu zamanı değerlendirelim ve öğle namazını sünnetleri ile birlikte kılıp âhirete yatırım yapalım. Bu değerli vakitte öğle yemeğini yemeye, çay, sigara içmeye ve futbol sahalarında terör estiren fanatikleri tartışmaya vakit bulanlar,
İşlerin yoğunluğundan öğle namazını kılmaya vakit bulamıyorum diyenler, öldükleri zaman o beyaz kefeni nasıl giyeceklerini ve Allah'ın huzuruna hangi yüzle çıkacaklarını düşünmüyorlar mı?
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Kim öğlenin farzından önce dört rek'at kılarsa, o günkü günahları bağışlanır. (Menâvî)
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Kim öğlenin farzından önce dört rek'at (sünnet) kılarsa, İsmailoğullarından bir köle âzad etmiş gibi sevap kazanır. (Taberânî)
Âişe radıyallahu anha diyor ki:
Nebiyyi Ekrem (Peygamberimiz) sallâllahu aleyhi ve sellem, öğle namazının farzından önce dört rek'at namaz kılmayı asla ihmal etmezdi. (Buhârî-Nesâî-Ebû Dâvûd)
Âişe radıyallahu anha diyor ki:
Nebiyyi Ekrem (Peygamberimiz) sallâllahu aleyhi ve sellem, öğle namazının farzından önce dört rek'atı (sünneti) kılamadığı zaman, onları farzdan sonra kılardı. (Tirmizî-İbni Mâce)
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor.
Kim öğle namazının farzından önce dört rek'at (sünnet) ve farzından sonra da (son sünneti) devamlı olarak dört rek'at olarak kılarsa, Allah o kimseyi cehenneme haram kılar. (Ebû Dâvûd-Tirmizî-İbni Mâce-Nesâî)
Öğle namazının son sünnetini dört rek'at kılanlar, ilk oturuşta Ettehiyyatü'den sonra Allahümme salli alâ Muhammed ile Allahümme bârik alâ Muhammed'i de okuyup ayağa kalkar ve üçüncü rek'ata Sübhâneke, Eûzü ve Besmele ile başlar.
***
Ahmet Tomor Hocaefendi
NAMAZI HAKKIYLA KILMAK KONULU SOHBETİMİZ
Comments